Tempura: Japans of niet Japans?

Tempura is onlosmakelijk verbonden met de Japanse keuken, maar wist je dat tempura van origine niet Japans is?
In de 16de eeuw begon de Europese handel met Japan, maar dit ging niet zoals handel met de meeste landen. Japan liet maar een paar landen toe in hun sterk geïsoleerde land. Twee van deze landen waren Nederland en Portugal. Portugal werd al vrij snel verzocht om te vertrekken, maar toch hebben ze er iets achter gelaten dat Japan zich eigen heeft gemaakt. Dat is Tempura (天ぷら)

Tempura werd in eerste instantie niet gezien als luxe gerecht, maar geleidelijk aan werd het één van de meest populaire gerechten in Japan. De bereiding van dit gerecht is niet zomaar groente in een beslag doen en frituren. De kwaliteit van het beslag, de temperatuur van het water en een speciaal soort olie geven dit gerecht de kwaliteit die we in Japanse toprestaurants proeven. Het is ware klus om dit ‘perfect’ te doen.

Tempura

Twee tempura gerechten:

Tempura

Tempura groente salade

Meer weetjes!
Slurpen: wel of niet beleefd?
Sakura Festival of Hanami
Gember: een onderschatte groente
Butaman of Nikuman?
De Oorsprong van Curry