Soorten sushi

Hosomaki (細い Hosoi betekent dun, 巻き Maki betekent gerold)
Een dunne sushirol. De hosomaki wordt vaak gevuld met vis, maar ook frisse groente zoals komkommer en avocado worden gebruikt.
Hosomaki_new
 Futomaki (太い Futoi betekent dik, 巻き Maki betekent gerold)
Een dikke sushirol. De futomaki heeft meer vulling dan de hosomaki. Er bestaan allerlei variaties. Ingrediënten die vaak gebruikt worden zijn komkommer, avocado, tamagoyaki (Japans gebakken ei), surimi (crabsticks), shiitake en natuurlijk vis. Wees echter niet bang om creatief te zijn en experimenteer zeker met wat je lekker vindt!
 Futomaki_new
Uramaki (裏巻き, betekent andersom gerold)
Uramaki is sushi die zo gerold is, dat de rijst aan de buitenkant zit en het zeewier aan de binnenkant. Soms wordt er nog een stukje  zalm omheen gewikkeld of draagt de rijst een oranje jasje van masago (viskuit). Uramaki is vaak een wat dikkere rol, net zoals de futomaki.
Uramaki_new
Nigirizushi (握り寿司, betekent sushi die je met de vingers kan pakken)
Nigirizushi of nigiri bestaat uit een bolletje kleefrijst met daarboven op een stukje vis. Andere toppings, zoals tamagoyaki (Japans gebakken ei) of sushi ebi (sushi garnaal) zijn ook mogelijk. Soms is het midden van de nigirizushi omwikkeld met een dun strookje zeewier om de topping bij de rijst te houden.
Nigirizushi_new
Gunkan Nigiri(軍艦, betekent slagschip, omdat die er zo uit ziet)
Gunkan Nigiri is een andere vorm van de nigirizushi. Deze sushi ontleent zijn naam aan de vorm, gunkan betekent namelijk boot. Gunkan is eigenlijk een ovaal gevormd bolletje sushirijst dat is omwikkeld met een strook zeewier. Bovenop de rijst ligt vaak een zachte of fijngehakte topping.  Daardoor lijkt de sushi op een bootje. Een aantal  traditionele toppings voor de gunkan nigiri zijn bijvoorbeeld zalmkuit, vliegviskuit en pittige tonijnvulling.
gunkan nigiri_new
Temaki (手巻き, betekent hand rol)
Een vel zeewier gerold in een kegelvorm (een soort ‘puntzakje’) met daarin sushirijst en een andere vulling. Temaki’s worden vaak gevuld met verse vis en lichte ingrediënten zoals komkommer, fijn gesneden daikon (Japanse radijs), gepekelde groente en/of viskuit. Temaki eet je met de hand en niet met chopsticks. Temaki kun je het beste snel na bereiding opeten, omdat het zeewier vocht absorbeert uit de vulling. Daardoor verliest het zeewier zijn knapperigheid, waardoor het moeilijker kan zijn om er doorheen te bijten!
temaki_new
Sashimi (刺身, betekent rauw gesneden (vis))
Dungesneden plakjes rauwe vis noemt men in Japan sashimi. Sashimi staat eigenlijk los van sushi, omdat enkel vis gegeten wordt zonder rijst of zeewier. Populaire vissoorten die gebruikt worden voor sashimi zijn onder meer zalm, tonijn, makreel, paling en inktvis.
sashimi_new