Sake is Japanse wijn, gemaakt van rijst.116150 Sake Gift Set (3x300ml)22 Deze rijstwijn heeft hetzelfde brouwproces al bier, maar de ingrediƫnten zijn anders. Sake wordt namelijk gemaakt van gestoomde, gepolijste rijstkorrels in plaats van gerst.

Elke sakebrouwerij heeft zijn eigen smaak en er wordt vaak ook anders gebrouwd, maar sake wordt ingedeeld in 3 soorten: bulksake, kwaliteitssake en de chateausake.Ā Bulksake is sake waarbij extra alcohol aan wordt toegevoegd en is van goede kwaliteit. Daarnaast is er de kwaliteitssake; deze sake beslaat 25 % van de markt en is van goede kwaliteit. Als laatste is er nog de chateausake, die de beste sake kwaliteit leveren. Deze sake wordt gemaakt van speciale sakerijst en is afkomstig van speciale sakehuizen.

Er zijn 2 belangrijke begrippen met betrekking tot sake, namelijk Junmai-shu en Honjo-zukuri. Deze 2 begrippen beschrijven het soort sake wat men drinkt. Junmai-shu is een zuivere rijstwijn, met als enige producten water, rijst en koji (gepolijste rijst). Honjo-zukuri is een rijstwijn waarbij tijdens het brouwproces zuivere rijstwijnalcohol aan wordt toegevoegd.

De term Confectie-sake verwijst naar massaproductie sake, die overal vrij goed verkrijgbaar is. Deze sake wordt meestal warm gedronken in tegenstelling tot de Junmai-shu en de Honjo-zukuri, die vaak koud worden gedronken.

De beste temperatuur om sake koud te drinken is tussen 8 en 12 graden Celsius. Wanneer je sake warm drinkt, moet je de sakefles in heet water dompelen totdat de sake een temperatuur heeft van ongeveer 37 graden Celsius.

Meer weetjes?
Sakura Festival of Hanami
Slurpen: wel of niet beleefd?
Tempura: Japans of niet Japans?
Gember: een onderschatte groente
Butaman of Nikuman?
De Oorsprong van Curry