Bitterballen

Bitterballen in twee varianten

  ,   , ,

december 23, 2016

Bitterballen

Directions

Bereiding zoete aardappelbitterballen

Kook de zoete aardappelen botergaar, laten drogen in een vergiet en pureren.

Voeg de fijngesneden winterwortel, paprika, Spaanse peper, bloem, Kikkoman sojasaus toe en breng op smaak met peper en zout. In de koelkast zetten tot aan het paneren.

Bereiding tonijnbitterballen

Snijd de bosui fijn en de tonijn in kleine blokjes. Verhit de bouillon en sojaroom. Voeg de bosui, mirin, Kikkoman sojasaus toe en bind met de roux (koud) tot een mooie, stevige massa. Breng op smaak met peper en zout. Laten afkoelen. Meng de rauwe tonijn voorzichtig door de salpicon en daarna 1 uur in de koelkast zetten.

Bereiding paneermengsels

Maak een mengsel van 3 losgeklopte eieren en 1,5 eetl. Kikkoman sojasaus en een mengsel van het paneermeel en de sesamzaadjes. Zet de 2 mengsels en het bloem klaar in 3 diepe borden.

Bereiding bitterballen

Maak met een kleine ijsknijper kleine balletjes van de twee vullingen, haal deze door de bloem, vervolgens door het ei-sojamengsel en uiteindelijk door het paneermeel.

Frituur de bitterballen in circa 2 minuten (afhankelijk van de grootte) goudbruin. Laten uitlekken op keukenpapier serveer daarna direct.

Ingredients

Ingrediënten zoete aardappelbitterballen

250 g zoete aardappel

1 el klein gesneden blokjes van winterwortel

1 el klein gesneden blokjes van paprika

1 el klein gesneden bosui

25 g bloem

1/8 fijngesneden rode peper

Snufje versgemalen peper en zeezout

1 tl Kikkoman sojasaus

Ingrediënten tonijnbitterballen

150 g verse, rauwe tonijn (sashimi kwaliteit)

4 dl sojaroom

3 dl groentebouillon

1 el Hon mirin 14%

2 el fijngesneden bosui

1 el Kikkoman sojasaus

Snufje versgemalen peper en zeezout

75 g boter

90 g bloem voor roux

Ingrediënten paneren

250 g bloem

3 eieren

1 1/5 Kikkoman sojasaus

250 g grof paneermeel

3 el geroosterd wit sesamzaad

Ingrediënten sausje bij de bitterballen

50 g Griekse yoghurt

1 el olijfolie

1 citroensap

2 el wasabimayonaise

1/2 zoete appel in kleine blokjes gesneden

versgemalen peper en zeezout

00:00