Hoe eet je sushi?

Er zijn bepaalde etiquette-regels rondom het eten van sushi, zogezegde do’s en don’ts. Daarnaast hebben bepaalde bijgerechten en hulpmiddelen ook hun eigen doeleinde. Hoe eet je sushi? Hieronder een aantal tips:

Sushirollen, nigirizushi en sashimi
Sushirollen en nigiri worden in all-you-can-eat restaurants vaak met chopsticks gegeten, maar niet iedereen buiten Japan weet dat het ook acceptabel is om sushi met je handen te eten. Sushi stond vroeger bekend als finger food. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je handen schoon zijn voordat je gaat eten!

Als je nigiri eet, kun je de nigiri het beste met de viszijde op je tong leggen. Dan proef je de vis beter.

Sashimi eet je, in tegenstelling tot sushi, altijd met chopsticks. Sashimi kun je dippen in sojasaus of je kunt er een klein beetje wasabi  aan toevoegen.

Traditioneel gezien is het de bedoeling om een sushigerechtje in één hap op te eten. Omdat sommige nigiri echter vrij groot zijn, is dit voor niet iedereen even gemakkelijk (en charmant), dus sushi toch in twee happen eten wordt dan vaak wel door de vingers gezien.

Sojasaus
Sojasaus wordt bij sushi geserveerd om de smaak van de vis te versterken. Je hebt echter maar een klein beetje nodig om te dippen, anders proef je niets anders dan sojasaus en dat is zonde!

Als je een klein schoteltje hebt voor de sojasaus, giet er dan alleen de hoeveelheid die je nodig hebt in. Voeg er geen gember of wasabi aan toe; sojasaus is niet bedoeld om mee te mixen!

Gepekelde gember
Gepekelde gember wordt tussen verschillende sushi’s door gegeten om je smaakpapillen te neutraliseren. Dit zorgt ervoor dat je verschillende (vis)smaken goed blijft proeven.

Wasabi
Wasabi heeft een zeer pittige smaak. Wasabi helpt om de geur van vis  te maskeren en het lift de smaak van sushi enigszins op. Daarnaast heeft wasabi een anti-bacterieel effect; het is bevorderlijk om het samen met rauw voedsel (dus vis) te eten.

Chopsticks
In Japan gelden een aantal regels met betrekking tot het gebruik van chopsticks. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

Do’s:

  • Leg je chopsticks met het dunne uiteinde (de kant die je in je mond steekt) op je hashi-oki (chopstick onderlegger) als je even stopt met eten.
  • Als je met een groep van een gedeeld bord eet, dan kun je uit beleefdheid en hygiëne het dikkere uiteinde van je chopsticks (wat je niet in je mond steekt) gebruiken om een portie op je eigen bord te leggen.

Don’t:

  • Gebruik de chopsticks niet om naar dingen of mensen te wijzen; dat is onbeleefd.
  • Laat je chopsticks niet boven gerechten zweven terwijl je iets probeert uit te zoeken.
  • Gebruik je chopsticks niet als een ‘speer’ om sushi mee door te prikken.
  • Ga niet ‘drummen’ met je chopsticks op tafel of op je bord.

eten met chopsticks