Ramen is een van de populairste gerechten in Japan, want het is goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en toch goed vullend. Ramen is een gerecht met als basis bouillon, waarbij dikke noedels en andere ingrediënten aan toe worden gevoegd. Je eet ramen met stokjes en als je slurpt, is dat helemaal niet erg want het is beleefd!

Ramen kent een hele geschiedenis die jij nu gaat ontdekken!

Wakadori ramenRamen is geïnspireerd door westerse en Chinese invloeden, de noedels uit het westen en de bouillon uit China. Ramen wordt dan toch wel gezien al een typisch Japans gerecht. De “uitvinder” van de ramen is Ozaki Kenichi, een restaurant eigenaar in Asakusa (in de buurt van Tokio). Hij zocht iets nieuws voor zijn restaurant en werd geïnspireerd door de westerse en Chinese keuken.

Ramen werd destijds in Japan gezien als buitenlandse eten, maar daarentegen werd hetook vaak geserveerd in Japanse restaurants. Japanners dacht destijds namelijk dat buitenlands eten gezonder was dan hun eigen keuken.

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog kwam de ‘Ramen Evolutie’ tot een halt omdat er bijna geen grondstoffen meer waren. Daardoor verdween Ramen uit het straatbeeld.

Na de tweede wereldoorlog waren grondstoffen nog steeds schaars, maar veel grondstoffen werden wel geïmporteerd. Noedelsoep met garnalen en shi-itakeRamen isramen namelijk gebaseerd op graan en dat werd in grote getallen geïmporteerd vanuit Amerika. Hierdoor werd Ramen weer populairder omdat het in combinatie met olie, knoflook en, waar kon, vlees aan toe werd gevoegd, waardoor het een volledige maaltijd werd.

Het oude imago van Ramen ging op de schop en de aantrekking van de restaurants en de ingrediënten kregen een Japanse look. De chefs die Ramen bereidden werden opgeleid en niet zomaar iedereen kon ramen gaan serveren in een restaurant.

Benieuwd hoe je zelf Ramen kunt maken? Hier is ons recept voor ramen

Meer weetjes!
Sakura Festival of Hanami
Slurpen: wel of niet beleefd?
Tempura: Japans of niet Japans?
Gember: een onderschatte groente
Pokébowl
De Oorsprong van Curry